Спорт

Александър Везенков се надява на светло бъдеще за родния баскетбол

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Basketball

Александър Везенков смята, че много неща в българския баскетбол трябва да се променят. Спорист №1 на България за 2022 г. коментира състоянието на спорта в страната пред сръбския сайт Sportklub, като заяви, че се надява националите да не чакат отново десет или повече години, за да играят на европейското първенство. Миналата година България игра на Евробаскет след 11-годишно отсъствие.

"Не знам кога ще бъдем пак на Евробаскет, защото с всички тези прозорци за мачове, не знам дали винаги ще мога да помагам на отбора. Българският баскетбол не е на най-високо ниво, не е дори на средно ниво. Не знам кога ще е следващата възможност да се класираме на европейско, но се надявам да не ни отнеме 10-15 години да го направим отново", каза Везенков.

Попитан какво трябва да се направи в българския баскетбол, той отговори: "Много неща трябва да се променят - от треньорите до федерацията и начина, по който се работи. Не знам колко светло е бъдещето, освен ако всички не се хванат да работят заедно. Но трябва да започнем да работим от най-малките, да започнем да произвеждаме играчи, защото не мога да се сетя за трима български играчи, които да играят извън България. Дори в Еврокъп, Шампионска лига - не мога да се сетя. Трябва да се замислят за това. Не съм тук да критикувам, надявам се да намерят начин да играем на Евробаскет и да започнат да създават играчи, защото другите балкански държави правят повече играчи, България изостава, но според мен всичко може да се случи, ако го мечтаеш и работиш, за да го направиш."

Везенков прави страхотен сезон с "Олимпиакос" в Евролигата и е фаворит за наградата за най-полезен играч (MVP). Той е начело в класацията при реализаторите със средно по 17.6 точки на мач и е №1 и по коефициент на полезно действие с 22.3. Крилото е на второ място и по борби в Евролигата. "Олимпиакос" спечели редовния сезон , а на четвъртфиналите ще срещне "Фенербахче".

"Разбира се, НБА е мечта за всеки, който играе баскетбол. Но не искам да отивам там, само за да кажа, че съм го направил. Ако ситуацията е добра, Сакраменто ме иска и намерим начин и възможност, може да бъде направено нещо. Когато казвам възможност, говоря за това да мога да играя и да показвам кой съм. Но в момента целта ми е само "Олимпиакос" да играе във Финалната четворка на Евролигата, нищо друго, мисля само за това", допълни Везенков.

Още спортни новини вижте във видеото: