Свят

Япония поиска от Г-7 „непоколебими“ действия по изпълнението на Парижкото споразумение за климата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Групата на 7-те най-развити държави трябва да бъде „непоколебимо“ ангажирана с целите в Парижкото споразумение за климата и рамката за защита на биоразнообразието. Коментарът на Акихиро Нишимура, министър на околната среда на Япония, бе направен на пленарна сесия на срещата на върха на Г-7 за климата в град Сапоро.

Трябва да сме непоколебимо ангажирани с Парижкото споразумение, включително запазване на повишаването на (глобалната) температура до 1.5 градуса по Целзий и рамката за биоразнообразието, насочена към спиране на неговата загуба до 2030 г и връщането му на правилния път. Казано в конкретика, трябва да постигнем напредък по отношение на кръговата въглеродно неутрална икономика, холистичната, „щадяща природата“ икономика и да търсим взаимодействието между тях.

Акихиро Нишимура – министър на околната среда на Япония

Срещата в Сапоро има за цел да изгради консенсус относно най-добрия начин за справяне с климатичните проблеми преди срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май. Разговорите се фокусират и върху стабилността на енергийния пазар, загубата на биоразнообразие и други глобални предизвикателства.

На срещата на върха на Г-7 миналата година в Германия страните членки поставиха обща цел за преминаване към напълно или частично декарбонизирано електроснабдяване до 2035 г. Япония фокусира собствената си национална стратегия върху т.нар. чисти въглища, водорода и ядрената енергия като част от прехода към възобновяеми източници.