Euronews Primetime

Провали се референдумът в Берлин за по-строги цели за климата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично неутрален до 2030 вместо до 2045 г се провали, тъй като не беше достигнат необходимият минимален брой гласове "за". Активистите от инициативата "Климатично презареждане" се надяваха да окажат натиск върху регионалните власти да ускорят мерките за борба с измененията на климата в германската столица. 

 

Това трябваше да бъде кулминацията на едногодишна кампания, целяща Берлин да се превърне в климатично неутрален град до 2030 г. Но съответният референдум се провали, защото не събра необходимият минимум гласове "за".

Почти 51% от гласоподавателите гласуваха в подкрепа на предложението, но това не бе достатъчно. Малко над 150 000 гласа не достигнаха за утвърждаването на по-строги цели за климата.

Гражданската инициатива "Климатично презареждане" инициира плебисцита, за да опита да промени закона за енергийния преход в Германия. Инициаторите са разочаровани от резултата, но ще търсят други начини за постигане на целите си.

 

Винаги има протести, нали? Демонстрации като тези, които правим тук. Искаме да прокараме инициативи като събиране в кооперативи от жители, които могат да поставят соларни панели в сградите си, да могат да регенерират тяхната собствена енергия в тяхна полза.

Джазмин Дейвис – говорител на "Климатично презареждане"

Кристина Йовановски – Euronews Берлин: Очаква се скоро консервативната партия Християндемократически съюз да заеме кметския пост в Берлин. Депутат от партията заяви, че е против предложението – срокът бил твърде кратък, а цената – твърде висока. Но добави, че трябва да се направи повече за справяне с измененията на климата и че неговата партия е обещала милиарди евро за това.

2045-та продължава да бъде референтната година за постигане на въглеродна неутралност. 

15 години по-късно от искането на гражданската инициатива "Климатично презареждане".

 

Това, което мога да направя, е да подкрепя младите и да накарам възрастните да разберат, че времената, в които замърсяваме нашата Земя са си отишли.

Карола Лудвиг – гласувала с "да" на референдума

Референдумът за климата показа на хората как могат да се ангажират политически.

„Искаме да накараме Берлин да се придържа към целите за климата, да го направим по-щадящо природата място, но също така и да гарантираме, че гражданите могат да участват активно в политиките в областта на климата“, заявява Джазмин Дейвис.