Свят

Страните от Г-7 обсъждат климата на форум в Япония

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Богатите държави могат да дадат пример за намаляване на въглеродните емисии, въпреки че са необходими много по-бързи действия за спиране на глобалното затопляне. Това заяви министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм в интервю за Асошиейтед прес.

Гранхолм и други високопоставени служители в областта на енергетиката и околната среда от Групата на седемте развити икономики са в Хокайдо, Северна Япония за разговори по въпросите на изменението на климата, енергийната сигурност и други свързани въпроси.

Министрите разгледаха първия и единствен в света кораб за превоз на втечнен водород.

Почти всяка държава гледа на водорода като на една от възможностите за постигане на целите за чиста енергия. Въпросът е как го транспортираш? Единият вариант е да го превърнеш в възобновяем амоняк, другият – да го втечниш. Този кораб е първият по рода си - той превозва течен водород.

Дженифър Гранхолм, министър на енергетиката на САЩ

На срещата на върха на Г-7 през май миналата година държавите членки си поставиха обща цел - до 2035 г. да се постигне пълно или преобладаващо декарбонизирано електроснабдяване.

Действаме прекалено бавно, наистина трябва да се забързаме. Фактът, че миналата година парниковите емисии са се увеличили с почти 1 процент, на фона на всички тези инвестиции, е изключително разочароващ.

Дженифър Гранхолм, министър на енергетиката на САЩ

Корабът "Suiso Frontier" превозва водород, охладен до минус 253 градуса по Целзий в течна форма, която заема една осемстотна от обема, който би заемал като газ. Корабът е построен, за да превозва от Австралия до Япония водород, за производство на електроенергия и за зареждане на превозни средства.