Европа

Германия затваря последните си три атомни централи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германия затваря на 15 април последните си три атомни електроцентрали. Това се случва, след като веднъж експлоатацията им бе удължена с няколко месеца вследствие на усложнената енергийна обстановка след началото на войната в Украйна.

Заводът "Емсланд" близо до град Линген, провинция Долна Саксония, работи от 35 години и осигурява по един надежден начин електроенергия за милиони домакинства, както и добре платени работни места.
Сега затваря врати в един бавен процес, който ще отнеме месеци. Все пак с упорито високите цени на енергията и нарастващото безпокойство от измененията на климата, някои политици във федералната република смятат ход за прибързан.

Други страни в Европа обявиха планове за изграждане на нови реактори или за запазване на съществуващи мощности.

 

Атомната електроцентрала "Емсланд" редовно се класира сред десетте най-безопасни централи, така че е наистина жалко, че трябва да я затворим по идеологически съображения. Би било разумно да помислим за отлагане на спирането с 1, 2 или 3 години, за да организираме един регулиран отказ от ядрената енергия. В дългосрочен план ядрената енергия със сигурност не е технология на бъдещето. Но в този момент би било добре да можем да разчитаме на нея.

Алберт Стегеман, млекопроизводител и депутат от ХДС 

Стегеман, за разлика от някои от колегите си консерватори, не се притеснява, че светлините в Германия ще изгаснат, когато трите реактора – "Емсланд", "Изар 2" и "Некарвестхайм" – бъдат изключени от мрежата.

Близкият град Линген ще инвестира в чиста енергия, която да замени ядрената.

 

Централата бе основен икономически фактор в града от десетилетия. Произвеждаше електроенергия по един надежден начин не само за германския, но и за европейския пазар. И е нормално да посрещнем деня на затварянето – 15 април – със смесени чувства. Когато оставяме зад гърба си един успешен период, е нормално да се запитаме: "Беше ли правилно решението на федералните политици?". От друга страна това е ново начало, защото искаме да произвеждаме енергия от водород. Зелен водород.

Дитер Кроне, кмет на Линген 

Регионът вече произвежда повече възобновяема енергия, отколкото консумира, и се стреми да се превърне в център за производство на водород, използвайки вятърна и слънчева енергия.

Едно от най-големите съоръжения за производство на водород в света трябва да започне работа в Линген през есента. Част от водорода ще се използва за производството на "зелена стомана" – ключова стъпка, ако най-голямата икономика в Европа иска да стане въглеродно неутрална до 2045 г.