Икономика

Белгия удължава живота на два атомни реактора с 10 години

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Правителството на Белгия и френският енергиен гигант „Engie“ сключиха споразумение, което ще удължи живота на ядрената енергетика на страната. Компанията се съгласи да запази два от седемте реактора, експлоатирани в Белгия от френския доставчик, с десет години. Споразумението влиза в сила през ноември 2026 г. и слага край на интензивните преговори, започнали през март миналата година. Останалите реактори ще бъдат управлявани от Engie и белгийското правителство като съвместно предприятие с дялово участие 50/50.

Сделката е факт на фона на енергийната несигурност в Европа, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

Белгийският премиер заяви, че това решение ще позволи на кралството да възстанови контрола върху "енергийната си съдба".

 

Това е производство на енергия, което естествено е изключително ефективно. Тоест форма на енергия, която не произвежда парникови газове. Така белгийската държава ще се превърне във важен партньор. В миналото много често се казваше, че решенията във връзка с енергийната политика на Белгия не се вземат в Белгия, а в други столици. С това споразумение решенията вече ще се взимат в нашата страна.

Александер де Кро, министър-председател на Белгия

Сделката представлява обрат за белгийското правителство, което първоначално планираше да се откаже от ядрената енергетика.

Малко след руската инвазия в Украйна Белгия реши да отложи пълното си оттегляне от ядрената енергетика, планирано за 2025 г. Седемте реактора трябваше постепенно да спрат производството си. „Engie“ обаче постави редица условия, включително таван на разходите за преработка на радиоактивни отпадъци и отработено гориво.