Свят

Международната агенция за атомна енергия с 11 експерти в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Международната агенция за атомна енергия ще разположи екипи от експерти във всички украински атомни електроцентрали, за да намали риска от тежки аварии, тъй като войната на Русия срещу страната продължава, заяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Агенцията вече има постоянно присъствие в най-голямата украинска атомна електроцентрала в Запорожие.

 

Надяваме, че няма да има по-нататъшна окупация или нападение срещу централата. Усилията ми са насочени към избягване на това и чрез постоянното присъствие на нашите специалисти правим много конкретна стъпка в тази посока. Наличието на наши хора тук е много добър начин да информираме международната общност за всяко развитие на събитията и да предприемем необходимите превантивни действия.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия

Засиленото присъствие на международните експерти във всичките четири ядрени съоръжения в страната бележи безпрецедентно разширяване на дейността на агенцията. Международната агенция за атомна енергия ще има най-малко 11 служители на място в Украйна. Нейни техници ще работят и в Чернобил – затворената вече атомна електроцентрала, в която през 1986 г. стана смъртоносна ядрена авария.

 

Днешният ден е много важен за Международната агенция за атомна енергия. Това е много важен ден за Украйна и за Чернобил. Поставихме началото на постоянната мисия на агенцията тук, в това важно съоръжение. Издигнахме знамето на Агенцията и започваме много всеобхватна програма за подпомагане на безопасността и сигурността на централата.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия

Гроси пристигна в Украйна, за да издигне знамето на Агенцията и да установи персонал във всяко ядрено съоръжение, като в сряда посети ядрената централа в Чернобил, а предишния ден – Ровно.

Международните експерти ще задълбочат техническия опит за предотвратяване на ядрени аварии, тъй като войната продължава вече 11-и месец. Те ще наблюдават системите за ядрена безопасност и сигурност. Гроси заяви, че мисиите се установяват по искане на украинското правителство.

Запорожската атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, се намира точно на фронтовата линия на продължаващите сражения между украинските и руските сили.