Euronews Сега

Разпети петък е най-тъжният ден в християнството

От Euronews България Euronews България

Разпети петък е. Това е най-тъжният ден в християнството, защото тогава е разпънат на кръста Исус Христос.

В храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Божия син. Вечерта в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се плащеницата, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

А утре на Велика събота благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен от църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Вечерта ще се извърши празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово. За службата в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в столицата гражданите ще имат достъп до зоната от 20:00 ч. през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника.

В нощта срещу Великден градският транспорт ще работи до 01:30 ч. след полунощ. До понеделник включително превозните средства ще се движат по празнични разписания. Зоните за платено паркиране днес и в следващите три дни ще са безплатни.