Общество

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица

От Euronews България Euronews България

На Велики четвъртък по традиция се боядисват великденските яйца. Другият приет за това ден е Велика събота. Първото яйце се боядисва в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички в семейството.

В червено се обагря и следващото яйце, което се оставя в църквата в събота вечер, след празничната литургия. В християнската традиция днес е  ден за възпоменание на Тайната вечеря на Иисус Христос с апостолите. На нея Божият син дава последните си напътствия на своите ученици, предрича смъртта си и казва, че един от тях ще го предаде. На Велики четвъртък свещениците изнасят кръста от олтара - символ за носенето му от Христос към Голгота. Също днес трябва да се замеси тестото за великденските хлябове.

„През страстната седмица денят четвъртък е един от тъжните, защото днес залавят Господа Исуса Христа, когото ще го разпънат затова, защото народът казва „Разпни го, разпни го!“, а ние християните страдаме, че нашият Господ Исус Христос, Син Божий, ще бъде предаден на ръцете на онези, които ще го разпънат на кръста“, каза протодякон Иван Петков.

„През изминалите близо 40 дни ние се подготвяхме и подготвяме с пост и молитва, за да можем да бъдем състрадателни заедно, както и Той е състрадател и ние да бъдем с Него, тъй като той е Богочовекът, който е пример за нас и ние днес, както в светите служби, така и през деня ще Го помним с това, че Той дойде и пострада заради спасението на човечеството“, отбеляза протодяконът.

Вижте повече във видеото.