Общество

Католическият свят празнува Великден

От Euronews България Euronews България

Днес католиците празнуват Великден. В катедралата "Свети Петър" в Рим ще бъде отслужена празнична литургия, а точно в 12 ч. на обяд папа Франциск ще произнесе традиционното приветствие към миряните "Urbi et Orbi". У нас най-голямата католическа общност е в Пловдивска област -  в град Раковски. С отец Димитър от църквата „Св. Дух“ разговаря Илиян Велков.

 

Традицията на Великден е преди всичко литургична, църковна. Снощи беше централното явление на литургията на Пасхалния огън, на обновяването на кръщелните обещания, в която всеки един от вярващите отново заема своята позиция на християнин, припомняйки си своите кръщелни обещания и животът, който започва от тях.

Днес е този момент на празник, когато Църквата свиква своите верни, за да празнуват възкръсналия Христос и да осъществят една лична среща с него, която е много важна.

Когато ние преоткрием себе си, преоткриваме и Бог, който обитава това наше вътрешно, интимно място.

Празнуването на Великден на различна дата е продиктувано от системите на двата календара, които двете църкви следят. Има стъпки от едната и от другата страна, тези дати да се унифицират. Възкресението на Христа не подлежи на календара.

 

Повече вижте във видеото.