Свят

Католиците се подготвят за Великден

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На тазгодишното шествие „Пътят на Кръста“ – кулминацията в отбелязването на Разпети петък – липсваше главата на Римокатолическата църква. Папа Франциск пропусна традиционното нощно шествие в Колизеума заради студеното време в Рим. Вместо това остана във Ватикана, докато хиляди вярващи преминаха символично по пътя на Иисус Христос към Кръста.

Процесията на древната римска арена припомня страданията на Иисус преди разпятието и смъртта му на Кръста. За пръв път от 2005 г. Пътят на Кръста мина без личното присъствие на папата.

Колизеумът е акцент в церемониите за Страстната седмица, които привличат стотици хиляди поклонници и туристи в италианската столица.

Франциск избра като тема за шествието на Кръстния път „гласовете на мира във време на война“.
Въпреки че прекара няколко дни в болница с диагноза бронхит, Светият отец ще отслужи всички литургии за празника.

Християните в Йерусалим също отбелязаха Разпети петък – с бдение и шествие, пресъздавайки пътя на Христос към Голгота. Въпреки избухването на ново насилие в свещения град, церемониите минаха без инциденти.

В Испания стотици хиляди хора се включиха в процесии за Разпети петък. Семана Санта е традиция, която страната зачита от векове и винаги привлича много поклонници и миряни.