Политика

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма за поне една пленарна сесия

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор
Hristo Ivanov BGNES Снимка: БГНЕС

С уговорката, която повториха няколко пъти, че не са разговаряли за общо правителство, представители на двете първи сили в парламента – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, обявиха, че подготвят обща законодателна програма. Целта е тя да бъде приета и Народното събрание да работи по нея поне една сесия, обясни на съвместен брифинг в парламентарните кулоари Десислава Атанасова (ГЕРБ).

Сформирани са работни групи, които до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък. Сред тях да законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие, посочи Атанасова. Най-амбициозната им задача обаче е да започнат разговор за сформиране на мнозинство за промени в Конституцията, което може да прокара и реформа в правосъдната система.

"Никой не говори за семейно-имуществена общност в тези разговори. Единствено си поставяме за цел НС дa избере своя предсeдател, зам.-председател, да има своята програма, която е важна за България. Радвам се, че имаме възможност за диалог. Само преди месеци това не бе възможно, преди година да не говорим. Това е стъпка в правилната посока, в това да върнем нормалността, добрия тон, да обсъждаме тук, в НС, важните за държавата приоритети. Никой не говори за посолства, нито за брак", добави Атанасова.

"Ако не постигнем съгласие би било недопустимо да приемем бюджет - популизмът ще вземе връх, тези, които сме тук, сме наясно с това. Дали ще има правителство и с кой мандат ще е то, зависи от усилията на всички нас“, посочи още тя.

"Коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин да излезем от политическата и социалната криза, и да преодолеем всички предпоставки по път, различен от евроатлантическия, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което стои зад него", добави Атанасова.

Христо Иванов (ДБ) от своя страна обяви, че има национални задачи за решаване и се опитваме да ги направим поне за една парламентарна сесия. Иванов каза, че не е постигнат консенсус по фигурата на председател на парламента. Очаква се идната сряда вече да има някаква яснота по ключовия въпрос, защото именно той ще определи и по-нататъшната работа на депутатите. „Не бива да говорим за наши и ваши промени“, допълни Иванов по отношение на законодателните предложения.

После заяви: "Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към нормално парламентарно управление без да има излъчено правителство. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва. Всеки от нас, в рамките на ангажиментите, които е поел пред избирателите, търси възможност за рестартиране на парламентарната република".