Euronews Сега

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация

От Euronews България Euronews България

"Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. С вота си българските граждани показаха еднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция."

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като част от встъпителната декларация на парламентарната група.

Ето какво още каза тя:

Общото в тези резултати, които очертават ясно разделителни линии в българското общество, е че показват единствения изход от настоящата ситуация. Той е възможен само ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобрази с тези резултати и констатации, ще загуби не само избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот в страната.

Ние от ГЕРБ-СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си. Със собстевното си его, недастатъци, тази битка е решаваща за дългосрочните перспективи за всяка политическа дила. Изходът от тази битка зависи от самите нас и от това да преодолеем самите себе си.

Най-голямата ни победа през последните 2 години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палачи. Спасяваше ни непрестанното самонапомняне, че задачата ни е да даваме реални решения на обществото

Ако българските граждани имат пълното право да бъдат емоционални, то ние нямаме това право. Ние имаме задължението да преработим тази гражданска енергия и емоция и да я превърнем в позитивен дневен ред на страната.

От позицията на първа пол сила ние сме наясно, че българският народ показва, че нито едно от партиите не може да реши политическата криза сама. Нямаме самочувствието че сме спечелили изборите, защото виждаме, че нашата гледна точка е една от многото в този парламент. 

 

Цялото изказване вижте във видеото.