Политика

Президентът към депутатите: Отредена ви е съдбовна роля

От Euronews България Euronews България

На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократична страна. Да подкрепи европейския курс, като приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще ускорят реформите в страната. Така президентът Румен Радев се обърна в речта си към новите народни представители.

Той допълни, че е свикал парламента в страстната седмица с очакванията на българския народ за ново начало. „С надеждата за смирение, диалог и разум. С оглед неотложните задачи, преодоляване на законодателните проблеми“, даде заръка държавният глава.
По думите му предизвикателствата пред депутатите са големи, а приемането на бюджета е първостепенна задача. „Предстои решаване на сложно уравнение, което да гарантира доходите на гражданите, в условията на криза. Силно се надявам бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, но ако това не стане, служебното правителство ще внесе. Крайната дума ще бъде ваша, особено за дефицита“, допълни Радев.

„Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа не е и е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо общество, а не абстрактна тема... От вашите решения зависи просперитета на нацията, няма да го постигнем с лозунги и заклинания, ще стане със загърбване на егото и амбициозни национални цели“, настоя президентът.