Общество

Явор Гърдев: „Битуваме в ситуация на една неопределеност в ъгъла на Европейския съюз“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 201213

Във всеки един момент, който и каквото и да каже, има относителен характер, няма характер на каквото и да било значително становище, и поради това ние обитаваме една среда, в която има възможност абсолютно всичко да става относително и битуваме в ситуация на една неопределеност в ъгъла на Европейския съюз. Един разграден двор на неговата югоизточна граница, чиято разграденост дава възможност на определени бандитски групировки да осребряват това географско разположение. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime режисьорът Явор Гърдев по повод нападките от страна на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов към участниците във вчерашния протест пред Народното събрание. Един от тези участници бе и самият режисьор, чиято снимка с бламирания председател на парламента Никола Минчев обиколи социалните мрежи.

Сега, особено в контекста на руско-украинската война, това разположение започва да става особено съдбовно, както е било в други моменти на българската история. Точно в такива моменти, тази всеобща релативизация на политическия живот на нас ни пречи. Ние виждаме само битовото измерение“, посочва режисьорът.

На определенията, изказани от Костадинов - фашистка измет“, „платени“, Гърдев отговори следното:

 

Това е риторика, която аз разбирам. Просто този определен политически лидер осребрява и материализира пред въображението на собствения си електорат определени послания, за които фонът на тези събития му дава възможност. За мен това не е нещо изненадващо, нито пък обидно, тъй като за мен то е напълно очаквано - в политическия живот на България думите струват малко и те се употребяват с определено разхитителен размах. Те девалвират, обезценяват се и в крайна сметка се превръщат в клишета, които постоянно се размахват репетативно и престават да значат каквото и да било. Което е един от основните проблеми на българския политически живот, защото по този начин значението им се релативизира, то става относително.

Явор Гърдев, режисьор

Според мен протестът не беше режисиран, убеден е Гърдев.

Според него има определени събития, в определен момент, които имат много ясен и сами по себе си драматичен характер, без да бъдат режисирани от когото и да било. Това са събитията в политическия живот, които прекрачват някаква морална граница и тя е различима от всички. Когато се случи такова събитие, имаме няколко такива в новата история на България, тогава нещата спокойно могат да станат напълно спонтанни и мисля, че те бяха такива снощи, пояснява режисьорът. Независимо от конспиративното съзнание, независимо, че много хора може би мислят, че не е така – това е така и фактът на конспиративното мислене по никакъв начин не отменя тази реалност, допълва той.

Цялото интервю вижте във видеото: