Европа

Байдън в Белфаст: Северна Ирландия няма да се върне към насилието

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че Северна Ирландия "няма да се върне" към епохата на смъртоносно насилие, която беше прекратена преди 25 години с мирно споразумение, подписано с посредничеството на Вашингтон. Той се позова на икономическия растеж, който е пряк резултат от края на военните действия. В реч в новия кампус на университета „Ълстър“ в центъра на Белфаст Байдън не коментира политическата безизходица в британската провинция, която от месеци няма работещо правителство, но призова всички страни да се върнат към диалога и разбирателството.

Като приятел, не е твърде самонадеяно да заявя, че вярвам, че демократичните институции, създадени чрез Споразумението от Разпети петък, са от решаващо значение за бъдещето на Северна Ирландия. Ефективно децентрализирано правителство, което изразява волята на народа на Северна Ирландия и се отчита пред него, правителство, което работи за разрешаването на трудни проблеми заедно, ще привлече още по-големи възможности към този район. Така че се надявам парламентът и изпълнителната власт (в британската провинция) скоро да бъдат възстановени.

Джо Байдън – президент на САЩ

Това е преценка, която трябва да направите вие, а не аз.

Споразумението, постигнато с посредничеството на САЩ, донесе мир в тази част на Обединеното кралство, но наскоро нова политическа криза постави на изпитание неговата трайност и жизненост.

„Северна Ирландия няма да се върне по пътя назад, моля се на Бога“, подчерта Байдън.

Той изрази надежда, че споразумението за облекчаване на правилата в областта на търговията след Брекзит, което Европейският съюз и Великобритания сключиха в края на март, ще доведе до значителни инвестиции в Северна Ирландия от страна на големи американски компании.

Президентът на САЩ прекара по-малко от 24 часа в Северна Ирландия, след което се отправи на тридневно посещение в Република Ирландия. Там ще се обърне към парламента, ще участва в тържествена вечеря и ще посети два града, в които има далечни роднини.