Добро Утро, Европа

Напрежение в Северна Ирландия около 25-ата годишнина от Белфасткото споразумение

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Стотици излязоха на шествие срещу Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия, което преди 25 години слага край на конфликта между двете основни общности в страната - юнионистите и националистите.

По време на демонстрацията се стигна до сблъсъци с полицията. Нападатели хвърлиха коктейли "Молотов" срещу органите на реда. В шествието се включиха поддръжници на идеята за обединяване на Северна Ирландия с Република Ирландия. 

 

Имам послание за британските окупатори и за тяхната паравоенна полиция - докато продължавате да ни потискате, ще се сблъсквате само с неизбежните последици. В исторически план потисничеството поражда съпротива.

Стивън Мъри, протестиращ

Демонстрацията се проведе на фона на празненствата за 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, известно и като Белфастко споразумение. То потушава сблъсъците между националистите и юнионистите, при които за три десетилетия загиват над 3500 души. Сделката е сключена през април 1998 г. с посредничество от Съединените щати. 

И до днес юнионистите искат Северна Ирландия да остане част от Великобритания, докато националистите настояват за обратното. По-рано британският премиер Риши Сунак призова политиците да работят за по-доброто бъдеще на Северна Ирландия. 

Страната отбелязва годишнината от Белфасткото споразумение без действащо правителство. Близо година след изборите юнионистите и националистите все още не могат да съставят общ кабинет, каквото е условието според сключеното споразумение. Освен това бойкотираха парламента в знак на недоволство заради Протокола за отношенията между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.