Euronews Primetime

Мирослав Лайчак: Надяваме се Северна Македония да започне преговори през юли

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 182303

За спора между България и Република Северна Македония и ще започне ли Скопие преговори за европейско членство през юни - вижте интервюто на Евронюз Албания със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.  

 

Нека поговорим за конфликта между Северна Македония и България. В момента е много актуална тема и в двете държави. Виждате ли някаква надежда за Северна Македония по време на срещата на върха на ЕС през юли?

Няма никакво съмнение, че Северна Македония ще започне преговори за присъединяване и всички ние се надяваме, че това ще се случи още този юни. Знаете, че работата на ЕС се базира на консенсуси, така че ние говорим много по време на френското председателство с президента Макрон, но и с други европейски лидери - господин Шарл Мишел и много други опитват да помогнат двете страни да намерят общо решение, което ще позволи на Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване още през юли.

Лично Вие смятате ли, че Северна Македония и Албания заслужават да започнат тези преговори?

Нямам никакви съмнения относно това. Те са изпълнили условията и са готови. Трябва да призная откровено, че проблемът е от наша страна- на европейско ниво не можем да постигнем консенсус и единност. Всички знаят, а и вие може да видите много ясно, че работим усърдно, за да постигнем това обединение.

Правителството в Скопие многократно е заявявало, че този конфликт утежнява настроенията към ЕС в региона. Какво мислите?

Не можем да бъдем горди от скоростта на европейската интеграция - това е факт. ЕС даде обещание на региона още преди 19 години, че бъдещето му европейско. А през тези 19 години само Хърватия стана пълноправна страна-членка, само двете от всичките шест държави са в процес на преговори. Останалите четири все още чакат за започване на преговорния процес. В този смисъл няма никакво място за самодоволство. И двете страни трябва да си вършим работата по-добре.

Знаете ли, ЕС е все още най-добрата опция, единственото положително бъдеще за страните от региона. Няма по-добро бъдеще за Балканите от европейското. Предлагам да се критикуваме взаимно по-малко, да говорим повече и да бъдем сигурни, че целта ще се реализира.

Още един въпрос, свързан с диалога между Белград и Прищина. Как върви той, виждате ли някакъв прогрес?

Върши се много работа и има значителен прогрес, макар и не толкова видим. Но e факт, че главни преговарящи се срещат всеки месец в Брюксел, провеждаме дискусии върху много конкретни проблеми, прилагането на Преспанските споразумения, които бяха приети преди години, но не и приложени, обсъждаме и текущите затруднения, за да се уверим, че няма да се превърнат в проблеми, както и по бъдещото споразумение за нормализация. И така, следващата седмица отново има среща между преговарящи от двете страни. Надявам се, че ще можем да сключим много значимо споразумение. Надявам се още и да можем да съберем двамата лидери в Брюксел преди лятната почивка на тристранната среща.

Виждаме някои положителни сигнали, свързани с освобождаването от виза за Косово.

Има много силна подкрепа сред страните-членки, че за Косово вече трябва да бъде премахната визата. Няма съмнения, че Косово е изпълнило условията за освобождаване от виза. Отново обаче се намесва консенсуса. Мога да ви уверя, все пак, че този въпрос се повдига от много държави-членки, доста по-често от преди, на различни европейки срещи. Така че ще се случи, не мога да ви кажа кога, но ще се случи!