Добро Утро, Европа

Скопие с условие: Включването на българите в Конституцията на РСМ да е последно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 113126

Включването на българите в Конституцията на Северна Македония трябва да е последното условие за начало на преговори за членство на страната в Евросъюза. Скопие ще иска твърди гаранции от България и от Евросъюза за това, заяви македонският президент Стево Пендарвоски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид. Той е на посещение в страната за участие в Преспанския форум за диалог, който започна днес.

 

Промяната на Конституцията на Северна Македония, за да бъдат добавени българите като отделна етническа общност изисква време. А Скопие настоява за гаранции, че това ще е последното условие на България за вдигане на ветото върху започването на присъединителни преговори между Скопие и Евросъюза. За това настоя македонският президент Стево Пендаровски, който се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в югозападната ни съседка. Той е на посещение в страната, като част от регионалната си обиколка на Западните Балкани и за участие в започналия в Охрид форум Преспа.

 

В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци. За вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца. Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България. Търсим силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България. 

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в бурния за Европа и света период само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни, като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.  

 

Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с Евросъюза възможно най-скоро, което е важно не само за двете държави, но и за региона като цяло, особено в контекста на новите геополитически събития. Това е основен приоритет и ние подкрепяме всички усилия за намиране на взаимно приемливо решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм ангажиран с Франция и Евросъюза, за да помогна за придвижването на този процес напред и съм убеден, че много скоро ще имаме положително развитие, което със сигурност ще бъде много важно за вашата страна и за целия регион.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Мишел обяви още, че на 23 юни ще организира среща на 27-те страни членки и държавите от Западните Балкани. Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки, поясни той.