Общество

България се нуждае от силно правителство, защото външни сили я искат нестабилна, смята Сергей Игнатов

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

България заема едно стратегически важно място за региона и е член на ЕС и на НАТО. За външни сили е по-добре да бъде нестабилна политически. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime  бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Според него това е и причината през последните няколко години да бъдем жертва на сериозна и добре планирана хибридна атака.

През последните години, в които живея основно извън страната, ми се струва, че през 2007 г. и малко след това, България беше по-европейска държава, отколкото е сега. Тогава нямахме никакво съмнение, че искаме да станем част от Европейския съюз. Това, което виждам сега е, че постоянно се внушава съмнение за нашето европейско битие.

Проф. Сергей Игнатов, бивш просветен министър

Няма нищо лошо в това председателят на Народното събрание да бъде излъчен от победителя на изборите, каза още Игнатов. Важното сега е политическите партии да намерят път едни към други, защото на страната е нужно силно правителство, категоричен бе той.

От началото на пандемията не бих казал, че България би могла да се нареди сред страните – лидери в Европа. С избухването на войната в Украйна отново срещам подозрителни погледи сред останалите европейски народи, каза още Игнатов. Това, по думите му, е заради неясната позиция на страната ни в началото на конфликта. Няма нищо лошо да застанеш на страната на по-слабия, на този, който има нужда от защита, заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото.