Политика

Борисов: Голям шанс имат два варианта за кабинет (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Има парламентарна практика - първият получава председателското място. Всеки, който иска нещо различно от това, може би е нова мода, нещо нетрадиционно. Затова имаме днешния ден, за да го обсъдим. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като народните представители не успяха да изберат председател на парламента. Борисов този път спази обещанието си и се закле като депутат.

Според Борисов патовата ситуация създават тези, които не спазват парламентарните традиции. "Тошко Йорданов стана и им каза как беше досега и за какво спорим - първата партия получава председател на парламента", уточни той.

Борисов не изключи варианта Вежди Рашидов да бъде предложен за председател на Народното събрание. В момента кандидатурата на ГЕРБ за ръководител на НС е Росен Желязков.

"Има и друг вариант, но той пак ще бъде от първата политическа сила", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Два варианта за кабинет

Чухме декларациите на партиите днес, ако те са искрени, "има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство", допълни Борисов.

"И в изказването си на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Ясно и точно, нека наречем нещата с истинските им имена, затова пак изопачавайки мои думи аз казах, че президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви като обединител, което предполагам всички искат да видят", посочи още Борисов.

"Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим като парламент да работят. Защо не се съгласяват, защото никой не иска при парламент да работи. Аз искам решение, решението трябва да мине през компромиси", каза още той, визирайки отношенията си с президента Радев и излъчения от него служебен кабинет.

 

Подробности – във видеото.