Политика

Фалстарт - и новият парламент не успя да избере председател (Обновена)

От Euronews България Euronews България

И 49-ото Народно събрание започна работа предишното - с фалстарт при избора на председател. Първият опит се увенча с неуспех, след като никой от кандидатите за поста не събра достатъчно гласове.

Предложенията бяха две - на Росен Желязков от ГЕРБ и на Петър Петров от "Възраждане". След гласуването на депутатите нито един от двамата обаче не успя да събере нужната подкрепа.

Росен Желязков, номиниран от  ПГ на ГЕРБ-СДС, събра 79 гласа,  8 депутати гласуваха "против", а 144 -  "въздържал се".  "За" бяха от  ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". " Възраждане"  гласуваха "против" и "въздържал се".  "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България"  и ДПС се въздържаха.

Втората кандидатура - на Петър Петров  от "Възраждане", получи 37 гласа "за",  88 народни представители бяха "против", а 39 се въздържаха, с което и тя беше отхвърлена.

Гласуването, според приетите преди това правила, беше явно, чрез компютъризираната система на Народното събрание, по азбучен ред на номинираните.   

След гласуването Асен Василев от ПП предложи събранието да вземе решение за ротационен принцип като председателите да се сменят на всеки два месеца, а кандидатите да са от първата и втора политическа сила - ГЕРБ и ПП-ДБ. Заедно с това да се въведе ротация и за председателя на правна комисия.

След предложението му водещият заседанието Вежди Рашидов обяви половин час почивка.

И след почивката и след председателски съвет обаче не бе постигнат консенсус кой да застане начело на парламента. Затова председателстващият заседанието Вежди Рашидов го прекрати и даде почивка до четвъртък сутрин.