Политика

След 2 часа разговори - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ засега ще оставят парламента без шеф

От Euronews България Euronews България
GERB Parlament NS Tomislav Donchev BGNES Депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС, Снимка: БГНЕС

Без окончателно решение коя ще е обединяващата фигура за председател на новия парламент приключиха двучасовите разговори между първите две политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По-рано днес номинираният за поста Росен Желязков (ГЕРБ) не получи нужната подкрепа да застане начело на НС и така изборът на председател остана за четвъртък. От думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова се разбра, че гласуване може да не се проведе и тогава. 

"Разговаряхме повече от 2 часа. Имахме добър разговор и конструктивен тон. Това е първата среща, която ГЕРБ инициира за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред парламента за избора на председател, но и като цяло тези, които са пред държавата ни. Говорим и за всички бъдещи, законодателни инициативи. Трябва да търсим решения", посочи Атанасова пред журналисти в кулоарите на парламента след края на срещата.

По думите й в следващите дни ще бъдат инициирани работни групи с всички партии, които ще търсят консенсус за законодателни инициативи -  еврозона, Шенген, правосъдна реформа, цените, инфлацията.

"Най-важното сега е да стигнем до съгласие сега кои са приоритетните секторни политики за държавата ни", допълни Атанасова. Тя не отговори дали на разговора е станало въпрос за правителство.

"Смятаме, че трябва да се гласува бюджет достатъчно бързо, но той не е законодателна инициатива на парламента. За да заработи Народното събрание, е необходимо да се стиковат много точно програми, версии на закони, и всичко това, което обсъдихме днес. Това ще отнеме някакъв период от време, в който по-добре да се стиковат програмите, отколкото да се прибързва с непремерени ходове и скандали", каза от своя страна Асен Василев (ПП).


Обзор на първия ден на 49-ото Народно събрание вижте във видеото: