Свят

Изборите в Турция: Кой се изправя срещу Ердоган?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Четири имена се очертават като основни претенденти за президентския пост на предстоящите избори за държавен глава в Турция. Централната фигура на шахматната дъска, разбира се, е тази на настоящия лидер от Консервативно-ислямистката Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган. 69-годишният политик официално започна предизборната си кампания във вторник. От 1994 до 1998г. е успешен кмет на Истанбул, а от 2002 г. е начело на държавата. През 2017г. той организира исторически референдум, с който успя да разшири едноличната си власт до невиждани до този момент размери.

Сега обаче анализаторите му предричат тежка кампания.

Лидерът на лявоцентристката Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу се смята за основния опонент на Ердоган. Той е кандидатът на обединение от шест опозиционни формации. Кълъчдароглу е подкрепен в предизборната кампания и от популярните кметове на Истанбул и Анкара - Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. Очаква се двамата да бъдат назначени за вицепрезиденти, ако той спечели изборите за най-високия пост в държавата. Много влиятелни кюрдски политици твърдят, че кюрдите, които представляват около 15-20 процента от избирателите в Турция, ще гласуват за него.

Другите двама кандидати не се радват на толкова силна подкрепа, колкото Кемал Кълъчдароглу. Единият е Мухарем Индже. 58-годишният Индже вече е участвал във вота за президент през 2018-а година, тогава от Републиканската народна партия. Той загуби от Ердоган, въпреки че взе 30 процента от гласовете. Другият претендент е Синан Оган, който е смятан за големия аутсайдер на изборите. Той бе подкрепен от съюз на малки ултранационалистически партии. Политолозите смятат, че той ще получи незначителен резултат на вота.

Основният въпрос е дали наближава краят на ерата „Ердоган“? Според едни, президентът се е бетонирал на поста си, а други твърдят, че земетресението от февруари ще му изиграе лоша шега в последния момент. Много турци обвиняват управляващите в лошо справяне с кризата.