Общество

Арабист: Ердоган е като котка с девет живота, опозицията трябва да го победи с много

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„След като излязоха социологическите данни за превес на опозиционния кандидат, никой в Турция не ги коментира. На никой не му се вярва, че Ердоган може да падне от власт. Този човек наистина има 9 живота, като котките. Той е в състояние да направи всякакви трикове, само и само да спечели изборите. Трябва да е ясно, че опозицията трябва да го победи с много, а не с малко, за да ги признае“. Това мнение изрази в ефира на Euronews Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков относно изборите „две в едно“ на 14 май в Турция.

Общо 36 партии ще се явят на вота, а най-новите социологически проучвания показват, че опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу води срещу президента Реджеп Тайип Ердоган с повече от 10 процентни пункта.

„Много са факторите, които слагат Ердоган в неблагоприятна ситуация - опустошителното земетресение ерозира, ако щете, неговата икономическа база. Този път избирателите в Турция ще направят много интересен избор – или ще гласуват социално-икономически, тоест да си отворят хладилника и да погледнат вътре какво има, или отново ще сработи този консервативен вот - да бъде махнат Ердоган, но също така да бъде възстановена и парламентарната демокрация, което досега не се случваше“, обясни проф. Чуков.

„Ако разликата е 1-2 процента, то Ердоган няма да признае резултата, трябва да е висока разликата, за да рухне Ердоган, на този етап изглежда, че той няма да се задоволи още сега да даде ключовете от властта“, посочи още той. Според него между България и Турция има толкова сходни неща – „изборният туризъм, тук вървяха едни рейсове наляво-надясно, там същото го прави управляващата партия. Не знам кой от кого е гледал, почна да показва морков на кюрдите...“

Вижте повече във видеото.