Свят

Осезаемите, но невидими последствия от земетресението в Турция

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На 6 февруари Турция преживя най-жестокото бедствие в новата си история. При земетресенията, които разтърсиха страната, както и съседна Сирия, загинаха над 50 хиляди души. Два месеца след чудовищните трусове, вижте как живеят оцелелите в районите около епицентъра на земетресението.
Някои почти не спят. Други се страхуват да прекарват времето си на закрито.

А много други са развили дълбок страх от планините, които до скоро са били източник на благополучие за тях. Оцелелите от земетресението в Турция, които сега живеят в подножието на извисяващите се скали на древна Антакия, спокойно понасят последиците от бедствието, което преди два месеца уби повече от 50 000 души. Кума Зоби познава добре това чувство.

Вече не спя, лягам си в 3 ч. сутринта и се събуждам в 5 ч., 6 ч., определено не по-късно. Синът ми също. Той беше в Анталия и сега се върна да ме види за една седмица. Събужда се няколко пъти с викове през нощта заради земетресението.

- Кума Зоби

Доброволецът и психиатър Ералп Тюрк прави каквото е по силите му да лекува мъката, той обикаля зоната на бедствието с кутия, пълна с лекарства в колата, и бележник за записване на емоциите. Тюрк споделя наблюденията си:

Трите най-често срещани психични разстройства, с които се сблъскваме в момента, са реакциите на силен стрес, реакциите на скръб, свързани със загубите, и накрая - възобновяването на стари психични заболявания, които са били събудени от земетресението в пациентите.

Ералп Тюрк, психиатър

Млада майка живее в страх, след като в деня на бедствието бебето й е едва навършило 15 дни.

"Все още се тресе от време на време. Така че очевидно изпитвам страх. И то не точно за мен, а за бебето ми, така че се притесняваме", споделя тя.

По данни на Международната организация по миграция 3 милиона души са били разселени от земетресенията в Турция. Сред тях много страдат от симптоми на посттравматично стресово разстройство.