Euronews Primetime

Енергийните помощи за бизнеса трябва да бъдат спрени, категоричен е икономистът Агоп Каспарян

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Все още не сме стигнали до свръх дефицит, но ако безразборните харчове продължат, раздуването на държавната администрация и подкрепата за бизнеса като енергийни помощи, ще стигнем до такава ситуация с дефицит над 3%. Това каза в ефира на Euronews Primetime икономистът Агоп Каспарян. По думите му компенсациите, които получава бизнесът заради скъпия ток се раздават „на кило“ и на печеливши, и на те толкова печеливши предприятия. За тази помощ на годишна база се харчат над 12 млрд. лв., но тя може да бъде спряна и с решение на Министерски съвет, каза още той.

Това наливане на пари ни докарва до една спирала, в която бихме могли да стигнем до високи нива на дефицит. По последни данни на НСИ износът от България намалява, намалява и инфлацията. Ставаме свидетели на една тенденция, в която държавният бюджет и приходите скоро няма да бъдат такива, каквито бяха преди няколко месеца. От друга стране ще имаме едни раздути разходи.

Агоп Каспарян, икономист

Агоп Каспарян бе категоричен, че дефицит от 3% може да бъде постигнат от работещо правителство и ограничаване на „популистките харчове“.

По отношение на добавките за пенсионерите Каспарян каза, че те са предвидимо перо в бюджета, защото ги има от вече повече от 20 години. Странно е, че сега има изключени от тази помощ, но това очевидно е решение на финансовия министър, заключи той.