Биз(д)нес

Р. Гълъбинов: Началото на 2025 г. е реалистичен срок за влизане в еврозоната | Биз(д)нес, 23.02.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Rumen Gulubinov

“Ние получихме два жълти картона. Единият е за Шенген, а  вторият е за влизане в еврозоната. Защо се стигна до тук? Имаме комплекс от причини, но в България инфлацията е почти двойно по-голяма от тази в еврозоната. Въпреки че инфлационният натиск намалява със сходни на средноевропейските темпове у нас, от България се очаква да намаляваме ръста на цените с по-ускорени темпове.“ - така икономистът Румен Гълъбинов коментира отлагането на приема на страната ни в еврозоната.

Според госта като страна сме изостанали с приемането на ключови закони, свързани с влизането на България във валутния съюз. Гълъбинов споделя, че разяснителната кампания сякаш не е била толкова ефективна. Гостът коментира и ръста в цените на храните у нас.

Оказва се, че каналът “родни производители - родни търговци” е доста дълъг, с много посредници. По повода имаше различни коментари, защо цената много се променя. Но те не могат да обяснят дали има натрупана добавена стойност или някакви разходи за такава промяна в цената на стоките, когато стигнат до щанда.

Румен Гълъбинов, икономист

Успя ли кампанията срещу високите цени на служебното правителство да проследи цялата верига на доставки? Кои стъпки остават на България за влизане във валутния съюз и каква е прогнозата на Румен Гълъбинов за инфлацията в края на годината? Вижте повече във видеото.