Избори 2023

Борисов не приема „не“ за отговор – пак поиска коалиция с ПП-ДБ, изповядвали същата идеология

От Euronews България Euronews България

Кандидатът за председател на парламента от ГЕРБ ще бъде отново Росен Желязков, а за заместник-председател Росица Кирова. Това обяви лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов във включване от централата на партията, предавано на живо във фейсбук.

Той отново настоя за коалиция с „Продължаваме промяната - Демократична България“, въпреки че вече получи общ отказ от новата коалиция. Лидерът на ГЕРБ посочи и защо държи да формира общо управление именно с ПП-ДБ – двете формации изповядвали същата идеология като ГЕРБ.

„България не може да остава повече без правителство. Макар че ние покачихме резултата си, нищо стабилно не може да се излъчи без да има национално съгласие и то с партии, които изповядват нашата идеология. А тя е в подкрепа на Украйна, в подкрепа на намаляване на инфлацията, създаване на условия за бизнес“, коментира председателят на най-голямата политическа сила в 49-ото Народно събрание.

„Единственото стабилно дългосрочно правителство е между двете големи коалиции, защото по същество имаме еднакви виждания в 99% от програмите си“, смята Борисов, въпреки че единственият кабинет на ГЕРБ, изкарал пълния си четиригодишен мандат, е именно този, излъчен в 44-ото Народно събрание с подкрепата на парламентарната група на „Обединени патриоти“, част от която беше и „Атака“ – партия, която подкрепя излизане на България от НАТО и ЕС.

Противоречия с идеологията на АБВ не се оказаха достатъчно сериозна пречка и за формирането на кабинета „Борисов 2“, в което Ивайло Калфин беше вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Тогава лидерът на ГЕРБ подписа заедно с председателя на АБВ и бивш президент Георги Първанов „споразумение за партньорство“, което рамкира присъствието в правителството на отцепилите се от БСП социалисти и осигури допълнителна подкрепа в парламента за кабинета „Борисов 2“.

Ние не сме безотговорна партия, защото през последните 20 години винаги сме демонстрирали отговорност, затова народът ни гласува доверие. Кога повече, кога по-малко - това са резултатите.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

По думите на Борисов самоконтролът в едно евентуално правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ би било най-голям гарант за превенция срещу корупцията, предаде БГНЕС.

„Има и други варианти, но там имаме две много ясни разделителни линии относно Украйна и къде се намираме в Европа, и съответно и по темата за РСМ, и за войната. Като се има предвид, че „Възраждане“ си покачват резултата, казват „Ние можем да търпим докато не станем първа политическа сила и да имаме самостоятелно правителство“ – не че ще се случи, но така си пазят електората. ИТН казват, че в Народното събрание ще играят ролята на държавен и партиен контрол, ще контролират. ДПС са готови за управление винаги и оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи. Така че очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии. В противен случай ще отидем на избори без бюджет“, предупреди лидерът на ГЕРБ.

Без нас правителство не може да има. Готови сме, диалогични сме, поставяме България над всичко. Единственото, което искаме, е да се отнасят към нас с уважение. Бихме ги и заедно и поотделно, и с машини, и с хартия. И имаме самочувствието да искаме диалогично България да се управлява по-добре.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Според председателя на ГЕРБ на теория партиите и коалициите могат да си говорят за повишаване на доходите, само че реалността казва друго – малко инвестиции или почти никакви, огромни проблеми в земеделието и в други сектори, несигурни публични финанси, които допълнително ще бъдат влошени, ако не се формира редовно правителство.

„След като и МВФ, и БНБ, и прогнозите падат около нулата за растежа, който очаква България, е заради политическата несигурност. Заради войната в Украйна веригите на доставките се променят, военните действия я подпомагат, намаляването на нашите оценки от международните институции се дължат на международната несигурност. Затова считам, че всички заклинания, че ако не може да се направи правителство, допълнително ще се влоши кризата и допълнително изправят страната пред непоправими последствия“, каза още Борисов.

По неговите думи, ако няма редовно правителство, то не може да има и бюджет. Според лидера на ГЕРБ дефицитът тази година нямам как да остане в рамките на 3%.

„Не се приема бюджет, защото рискът пред партии, готвещи се през юли да ходят на избори, не разбират, че ето - пример с великденските добавки - този, който цял живот не е внасял нищо в държавния бюджет като осигуровки, получава помощи, а този, който цял живот е внасял осигуровки, не получава нищо. Всеки се готви след 2-3 месеца да ходи на избори, и за тези неща изобщо не се говори. Какъв пример даваме на младите с това?“, коментира още Борисов.

Той подчерта, че моделът в държавата тотално се изкривил и предупреди, че без правителство и бюджет около 10 юни държавата ще спре да може да извършва плащания.