Политика

Борислав Цеков и Кремена Кунева: Отговорността сега е на ГЕРБ и лично на Борисов

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Отговорността за съставяне на управление и за излизане от политическата криза е на първата политическа сила – ГЕРБ. И лично на лидера Бойко Борисов.

Около това мнение се обединиха бившият народен представител от „Демократична България“ Кремена Кунева и юристът Борислав Цеков в студиото на Euronews Bulgaria.

„Очаквам ГЕРБ, г-н Борисов, да предложат формула за управление и да поведат преговори. Да застанат очи в очи с останалите партии и да възстановят политическия диалог. Те са победилата партия. Надявам се този път няма да изберат подхода на преговори с контактна група от равноотдалечени хора, а политическото равнище чрез своя лидер“, заяви Борислав Цеков и призова „след две години експерименти някой да поеме политическата отговорност и да застане да разговаря“.

 

„Напълно съм съгласна - отговорността е изцяло в ГЕРБ и най-вече в това те да демонстрират не просто на думи какво биха променили, за да започне този конструктивен диалог с тях. Ясно е, че нито ГЕРБ ще изчезнат, нито „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще изчезнат.

Кремена Кунева, бивш депутат от Демократична България

Тя обаче очерта два проблема пред възможността трите формации да работят заедно. Първият – че има голямо разминаване между ангажиментите, които ГЕРБ поема пред партньорите си, и това, което реално върши впоследствие в пленарната зала и парламентарните комисии.

„Имаш празни обещания и когато влезеш в зала или в комисия, виждаш някакъв театър, от чийто финал разбираш, че нищо не е такова, каквото си мислил“, разказа личния си парламентарен опит Кунева.

Вторият проблем по думите ѝ е корупцията в ГЕРБ. „Тя е проникнала навсякъде. Имат добри експерти, с тях може да се разговоря, да се правят политики, но трябва доверие. И този корупционен модел да приключи. Ако не се възстанови доверието, много трудно може да се говори за подкрепа“, каза Кунева.

Тя не пожела да коментира в аванс отказа на ПП от вчера да подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ, преди цялата коалиция ПП-ДБ да е излязла с обща позиция.

А според Цеков решението на „Промяната“ в някакъв смисъл облекчава евентуалните преговори за съставяне на правителство.

 

Пред държавата има два императива – първият е да възстановим парламентарната република, защото това служебно полупрезидентско управление вече две години нанесе доста сериозни поражения. От друга страна сме длъжни като държава да се върнем като активен член на ЕС и НАТО, а не да водим самодейна и своеволва политика на президентската институция.

Борислав Цеков, юрист

Според него изборният възход на „Възраждане“ не е тревожен феномен, защото подкрепата за партията на Костадин Костадинов се движи в рамките на нормалния антисистемен и протестен вот. Кунева обаче не се съгласи.

„Мен лично ме тревожи, че в този парламент и в тази сложна обстановка ще имаме трийсет и... абсолютно деструктивни народни представители. Аз лично съм виждала как се работи с депутати от Възраждане – не се работи“, сподели наблюденията си тя. По думите ѝ, наред с външнополитическите фактори като пандемията, войната в Украйна и пропагандата, отговорност и заслуга за успехите на „Възраждане“ има лично президентът и неговата риторика през изминалите години и конкретно за войната в Украйна.

Цеков пък заподозря, че влизането на „Има такъв народ“ в парламента не е случайно и автентично.

„Има насочване на вот, помощ от приятел така да се каже. Засега ще се въздържа да го посоча, докато не направя пълен преглед на всички секции. Но общо взето тези, които вкараха миналия път „Български възход“, може би сега са помогнали и на ИТН“, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.