Култура

Мая Бобева от "Българска книга": Четенето ни възпитава да мислим критично и аналитично

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Четенето ни възпитава да отворим ума си. Чрез него се запознаваме с нови светове – приемаме ги или не ги приемаме. Проверяваме онова, което виждаме. Така Мая Бобева от Асоциация „Българска книга“ коментира в ефира на Euronews Bulgaria инициативата „Походът на книгите“, която започва на 2 април в световния ден на детската книга и завършва на 23 април.

В инициативата се включват известни българи, които четат на децата в детски градини и училища различни произведения. „Все повече актьори, певци, обществени личности и др., четат на децата, защото четенето е важно“, обясни Бобева.

Според нея то води „до по-висока грамотност – най-вече да разбираме информацията, която получаваме, учи ни аналитично и критично да разсъждаваме“.

„Най-младите четат най-много, защото родителите им чета. Направихме едно изследване, според което 83 процента от родителите казват, че четат на децата си. За съжаление четенето в цял свят е изправено пред трудности, заради електронните устройства. Нашата е роля е да запазим четенето“, посочи още Бобева.