Култура

До 10 април е срокът за номинации на наградите „Рицар на книгата“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Започнаха номинациите за наградата Рицар на книгата. Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria Петя Господинова от Асоциация “Българска книга”. Всеки може да гласува за избран от него кандидат до 10 април, а награждаването ще бъде на 23 април, когато е и Световният ден на книгата и авторското право.

Тази година наградите „Рицар на книгата“ се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2022 г. Категориите са четири - Награда за журналист или медия, Награда за библиотекар или библиотека, Награда за учител или училище. Специална награда „Рицар на книгата“ ще бъде връчена на общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване през изминалата година.

Всеки може да номинира кандидат за наградите „Рицар на книгата“ чрез формата в сайта (https://ritsar.abk.bg/) до 10 април. Победителите ще бъдат определени с онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“. 

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България. 

С тази награда Асоциацията на книгоиздателите в България отбелязва Световния ден на книгата и авторското право – празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие. Чрез тази проява ЮНЕСКО насърчава четенето, публикуването и зачитането на авторските права. 23-ти април се празнува от редица организации, културни институции и лица, занимаващи се с книги, литература и авторско право.

Повече вижте във видеото: