Общество

„Чудният нов свят“: Детски книги оживяват с помощта на дигитални иновации

От Euronews България Euronews България

Тази неделя ще се проведе премиерата на първата българска пост-апокалиптична фантастична книга за деца. Това е Чудният нов свят а в студиото вече са Радостина Николова от издателство „Мармот“ и Марин Трошанов – автор на историята в книгата.

„Това е една приказка за света, който може да оставим след себе си. За едни странни, необичайни, по някакъв начин много симпатични същества, които го наследяват. Нещо различно, нещо интересно.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ писателят Марин Трошанов по повод на новата си книга „Чудният нов свят“.

Книгата съдържа доста послания към децата, но и към техните родители. Затова какво бихме могли да направим с нашата планета, ако сме невнимателни и не я опазваме.

Марин Трошанов, писател

„Историята я видях на малко по-късен етап, Първото, което видях бяха човечетата герои в приказката“, посочи Радостина Николова.

Автор на скулпторите е Чудомир Драгнев, който ги изработва изцяло от рециклирани непотребен метал.

Вътре в книгата има добавена и 3D реалност.

Когато сканирате през телефона си, там може да разгледате не само героите, но и част от тяхната околна среда – фабриката, в която живеят, самите герои като 3D модели, както са конструирани.

„Всякакви неща съм писал – от хорър, трилъри, сценарии за комикси до детска литература“, коментира Трошанов.

„Най-основният елемент да си искрен, интересен и уважителен към читателя, да не го подценяваш, защото децата усещат всеки фалш“, отбеляза писателят.

„Много е интересно да можеш да надникнеш вътре в самия свят, да видиш къде точно спят, как изглежда тяхната къщичка – това е нещо, което според мен допълнително ще удължава удоволствието, което децата изпитват, докосвайки се до тази книга“, допълни Николова.

Целия разговор вижте във видеото.