Култура

Нина Николина: Българският фолклор е по-известен извън България, отколкото у нас

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"Българският фолклор дори е по-известен извън България, отколкото у нас. Чужденците страшно много се наслаждават, когато чуят наши фолклорни песни. Слава Богу, че имаме много фолклористи, които са обикаляли през миналия век и са записвали нашите песни". Това каза в предаването "Добро утро, Европа" певицата Нина Николина, която представи новия си албум ""JAZZ AND TRADITIONS VOL.2".

"Ще представя новия си албум на концерт в петък, 27-ми януари от 20ч. в столичен клуб. Ще изпея песни като "Йовано, Йованке", "Зайди, Зайди", но те са направени в аранжимент за младата аудитория, защото иначе са малко в кръчмарски стил. Например Калин Вельов ми каза: "Ще направя такъв аранжимент на песента "Македонско девойче", че ти сама ще искаш да я изпълниш“. Това е песен, на която принципно доста се дразня, защото е точно в този доста далечен стил от мен - кръчмарския, но наистина в този вариант ми хареса много. Експериментираме с размери, с темпо. Изпълняваме тези песни дори в стил самба. И хората много ги харесват. Новият ми албум се казва "JAZZ AND TRADITIONS VOL.2 ", той е записан на живо в Пловдив. Другата част от подбора на песни по него са извадени от старите книги“, заяви изпълнителката.

Имам страшно много концерти в чужбина и през тази година с проекта "Магическите гласове". Там работя акапелно с народни изпълнителки. Слава богу, че имаме много фолклористи, които са обикаляли през миналия век и са записвали нашите песни. Много ми е приятно като си харесвам песни от тези сборници, да си представям какво ли е станало с тези хора, които са ги изпели преди 100 години. Тези песни са актуални и днес. Например "Песента за баба Дора". Тя е и доста сексуална. Българинът е с голям хумор. На нея карам децата да си запушват ушите. Но в новия ми албум има песни за всички възрасти. Може би родопската музика ми е любимата от народната музика, но и шопският фолклор", добави Нина Николина.

Целия разговор вижте във видеото.