Общество

Полина Витанова, 23 РИК-София: Една грешка в протокола повлича след себе си още седем

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Аз съм учудена, че ЦИК сега установиха, че грешките са много. Те са вследствие на протокола, който се прие от Централната избирателна комисия, с десетките цифри и сборове, които трябваше да се направят от секционните избирателни комисии. Това са само разпределените по кандидатски листи действителни и недействителни гласове – между 80 и 90 числа, които трябваше да се сборуват. Това неминуемо води до грешки.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

 

Истината е, грешките по протоколите са сборни грешки. И така приетият протокол, с всичките тези редчета, цифри и сборове, които трябваше да направят секционните избирателни комисии – те са свързани. Една грешка в сбора на разпределението по кандидатски листи води до още седем грешки в протокола. На това се дължи поправянето толкова пъти в протоколите.

В крайна сметка, законодателят е дал право, при грешка, всички членове на СИК да поправят протокола, като се подпишат до грешката, в случай, че грешката е поправена шпо начин, че може да се установи какъв е действителният резултат“, уточни Витанова.

„Винаги, когато има гласуване с хартия, има възможност и вероятност за недействителни бюлетини. Право и задължение на СИК е да установи кой глас е действителен и кой – не. А право на всеки избирател е, ако реши, да направи своята бюлетина недействителна“, посочи тя.

„Според мен няма как недействителните бюлетини да са пет пъти повече в сравнение с последните избори с хартиени бюлетини, може би е някаква грешка. Мисля, че при нас количеството е едно и също“, сподели секретарят на 23 РИК.



Цялото интервю вижте във видеото.