Добро Утро, Европа

ЦИК изпрати писма до всички районни комисии заради множеството грешки (Обновена)

От Euronews България Euronews България

ЦИК изпрати писма до всички 31 районни комисии във връзка с направения анализ на несъответствията при повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии и множеството грешки.

„Те трябва да ни отговорят на въпроса защо са приели протоколи с толкова несъответствия в действителните гласове, че всъщност е ясно, че не са отразени вярно всички действителни гласове, които са подадени в тази секционна избирателна комисия. В тези случаи Изборният кодекс задължава районните избирателни комисии да съберат цялата СИК, да изискат чувала с бюлетините, да направят повторно преброяване там, за да се установи верния резултат в тази секция“, каза пред репортер на Euronews Bulgaria Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Не може да промени изборния резултат, но това е с цел анализ на бъдещи действия, уточни тя.

 

Днес се очаква Централната избирателна комисия да обяви поименния списък с имената на новите 240 народни представители в 49-ия парламент. 

Според окончателните данни на ЦИК от вота на 2-ри април официално в 49-ото Народно събрание влизат шест политически формации - "ГЕРБ-СДС", "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", "Движение за права и свободи" , "БСП за България" и "Има такъв народ".

Вчера изтече срокът, до който депутатите, избрани в 2 многомандатни района, трябваше да посочат писмено от къде желаят да реализират мандата си. Те са общо 21 и ако не заявят изричното си желание, ЦИК автоматично ги обявява за избрани  от района, в който първо са регистрирани.