Свят

Пентагонът: Изтичането на секретни документи представлява сериозен риск (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Предполагаемото изтичане на изключително чувствителни американски документи представлява "много сериозен" риск за националната сигурност на САЩ, заяви Пентагонът. Изтеклите документи се разследват от Министерството на правосъдието и изглежда включват оценки и секретни разузнавателни доклади, които засягат не само Украйна и Русия, но и изключително чувствителни анализи на съюзниците на САЩ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Документите, които се разпространяват онлайн, представляват "много сериозен риск за националната сигурност и имат потенциала да разпространяват дезинформация", заяви пред журналисти Крис Мийгър, помощник на министъра на отбраната по обществените въпроси.

"Все още разследваме как се е случило това, както и обхвата на проблема. Бяха предприети стъпки за по-внимателно разглеждане на това как се разпространява този тип информация и до кого", каза Мийгър.

"Изглежда, че снимките показват документи, подобни по формат на тези, които се използват за предоставяне на ежедневна информация на нашите висши ръководители относно Украйна и операциите, свързани с Русия, както и други актуализации на разузнавателната информация", каза той, но някои от тях "изглеждат променени".

Това включва документ, който се разпространява онлайн и изглежда е бил променен, за да покаже, че Украйна е понесла повече жертви от Русия, докато в оригиналния вариант се твърди обратното.

Не е изключено да има още изтичане на класифицирани документи, опасяват се от Белия дом. Президентът Джо Байдън е информиран за ситуацията. Разглеждат и се последиците за националната сигурност.

Не знаем кой е отговорен за това и не знаем дали имат още, които възнамеряват да публикуват. Така че ние наблюдаваме и следим по възможно най-добрия начин. Това е въпрос, който ни притеснява. Без да потвърждаваме валидността на документите, това е информация, която няма работа в публичното пространство. Ще се опитаме да направим най-доброто, което можем, за да разберем как се е случило това.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом

През последните дни в Туитър, Телеграм, Дискорд и други сайтове бяха открити десетки снимки на изтекли документи, въпреки че някои от тях може да са циркулирали онлайн в продължение на седмици, ако не и месеци, преди да започнат да получават медийно внимание миналата седмица.


Какво още съдържат част от изтеклите документи - вижте във видеото: