България

ВСС решава дали да отстрани Гешев на 18 май

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Igeshev Official Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на РБ

ВСС отложи решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за 18 май.

На днешния пленум висшите магистрати решиха да открият втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пленумът прие да обедини и разгледа и двете предложения –  на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия министър Надежда Йорданова. На 4 април ВСС прие да открие процедура за освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор, но по предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Министър Йорданова днес представи доказателствени искания по процедурата. Едно от исканията е да се изиска запис от телевизионно интервю на Гешев през 2020 г. Тя изисква и заповед от прокуратурата за случаен подбор на делата.

Иван Гешев също направи доказателствено искане - да се предостави искане на Бойко Рашков за отстраняването му за изясняване на правната рамка.

Преди заседанието на ВСС главният прокурор каза, че ще сезира днес Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие, а по-късно през деня внесе искането си в КС.

 

Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основания. Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречените реформи.

Иван Гешев, главен прокурор на България

По думите му, прокуратурата е една от малкото работещи институции у нас в момента. „Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича „съдебна реформа”, поясни главният прокурор.

 

Твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него.

Надежда Йорданова, министър на правосъдието

Правосъдният министър изрази надежда, че след приемане за допустими на всички основания, ще се пристъпи към събиране на доказателства. „В тази фаза имам няколко доказателствени искания. Мисля, че до края на май ще бъдат разгледани и двете предложения, след като доказателствата бъдат събрани. Не съм спирала да бъда в открит дебат с г-н Гешев", посочи Йорданова.