Добро Утро, Европа

Работещата формула е правителство на временното примирие, обяви политолог

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Надявам се да бъде сформирано правителство на временно примирие. В противен случай или служебен кабинет и избори, или управление на „хартиена коалиция“. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria политологът и бивш депутат от десницата доц. Светослав Малинов. Той коментира и апела на 100 знакови лица от българския културен и интелектуален елит, с който се призовават първите две сили след предсрочния вот на 2 април, да сформират „проевропейско правителство“. Инициатор на апела е Вили Лилков.

„Няма да има обединение, съюз с ГЕРБ, а конкретни неща около които ще се разберат. Формулата отразява възможностите ни в момента“, посочи още Светослав Малинов относно евентуална коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Не сме го правили това. Трябва да има съзнателен отказ на първите две водещи формации да изваждат като кандидати за премиер и министри водещите си личности, както и от втория ешелон“, смята той.

По думите му „не само имаме нужда от редовно правителство, а работещ парламент с мнозинство“, и „гарантиран дневен ред“ преди да бъде сключено управленско споразумение. Според него мандатът трябва да е на ПП-ДБ. „Политическата цена, която ще се плати от партиите е различна. Нужен е компромис на първата спрямо втората, и обратното, така ще се стигне до работещо мнозинство“.

От своя страна бившият главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов коментира, „че е престъпление до този момент пет пъти да не се излъчи проевропейско правителство. България е застрашена в проевропейския си път. Крайно време е всички да се справим с това безхаберие“.

Вижте повече във видеото.