Избори 2023

Геновева Петрова, социолог: Повечето избиратели на ПП-ДБ приемат коалиция с ГЕРБ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Изключително голяма част от българските граждани смятат, че трябва да се положат усилия да се направи правителство. Имайки предвид опита от предишните парламенти очевидно се нуждаем от нов модел на политическо поведение, различен от този, който виждаме досега от ГЕРБ и ПП-ДБ.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria социологът от „Алфа рисърч“ Геновева Петрова. По думите ѝ разговори между двете водещи политически формации ще има, но е трудно да се прогнозира изходът от тях.

Намираме се в нова политическа ситуация спрямо тази по време на предизборната кампания, смята Петрова и допълни, че знак за това е липсата на изявленията на двете големи политически сили вече два дни след изборите.

Симпатизантите на ГЕРБ-СДС в много голяма степен са отворени за коалиция с ПП-ДБ, над 60% я приемат, независимо че смятат ПП за един от ключовите си политически опоненти. Не такава е ситуацията при избирателите на ПП-ДБ. Те са доста по-поляризирани, но все пак, дори и сред тях доминират тези, които си дават сметка, че това е най-смислената възможност за сформиране на кабинет в 49-ото Народно събрание.

„Ако лидерите на всяка от тези две партии успеят по достатъчно аргументиран и приемлив за собствените си избиратели начин да обяснят промяната на позицията спрямо политическия си опонент, тогава едно подобно общо управление би имало повече подкрепа сред техните привърженици. Ако не успеят обаче да го направят по убедителен начин, тогава още в самото начало подобно управление би се възприемало с резерви, което ще бъде потенциален проблем“, коментира социологът.

Много съществен донор за „Възраждане“ на тези избори се оказват бившите избиратели на „Български възход“ – те са около 15% от общо 100-те хиляди гласа, които добави формацията на Костадин Костадинов на изборите в неделя.

Целия разговор вижте във видеото.