Европа

Протестиращи се опитаха да подпалят любимия ресторант на Макрон в Париж

От Euronews България Euronews България

Нови сблъсъци в Париж в поредния ден на протести срещу пенсионната реформа в страната.

Протестиращите подпалиха тентата на ресторант на левия бряг на река Сена, станал известен с това, че е любим на президента Еманюел Макрон. Именно там се провежда празничната вечеря за Макрон, след като той поведе на първия тур на президентските избори през 2017 г. Заради протестите днес част от училищата останаха затворени, а някои вътрешни полети отменени. Сега всички погледи са насочени към датата 14 април, когато Конституционният съвет трябва да се произнесе по законопроекта за пенсионната реформа.

Още за вълната на недоволство от Париж предава кореспондентът на Euronews Анелиз Боржес:

Протестиращите отново излязоха по улиците на Франция срещу популярната пенсионна реформа, която беше прокарана от администрацията на Еманюел Макрон. И докато това може да изглежда като дежа-вю, хората тук казват, че това всъщност е повратен момент за протестите.

Това е първият национален ден на стачка след първата среща между лидери на профсъюзи и френското правителство. Среща, която профсъюзите описаха като безполезна, а френското правителство каза, че е важна крачка.

Всички страни в тази ситуация очакват решението на френския конституционен съвет, който може да отмени части или цялото законодателство следващата седмица.

Дотогава, профсъюзите и демонстрантите казват, че ще продължат да протестират, ще организират стачки, което определено е най-голямото предизвикателство за Еманюел Макрон във втория му мандат.