Европа

Скопие скочи на България и идеята за участие в конституционните им промени

От Euronews България Euronews България

Нова порция напрежение по оста София – Скопие, след като външният ни министър Николай Милков изрази желание България да участва в подготовката по вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка.

Желанието на официална София срещна бърз отпор от властите в Скопие, които категорично изключиха възможността за евентуално участие на България в процеса на конституционни промени.


От „имахме кратък разговор“ до „не е обсъждано“

София и Скопие се разминаха по въпроса обсъждано ли е българско участие или не. В сряда дипломат №1 на България Николай Милков коментира от Брюксел, където се провежда двудневна среща на външните министри на НАТО, че е провел кратък разговор с македонския си колега Буяр Османи относно възможността България да консултира процеса по конституционни промени, предаде БТА.

Доколкото ни е известно, дискутират се варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията. Бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Осман, надявам се те да откликнат.

Николай Милков, външен министър на България

Още същата вечер обаче от македонското Външно министерство излязоха с официална позиция, в която отричат да е бил дискутиран този въпрос.

Искане за включване на България в конституционните промени в Република Северна Македония не е получено, нито е обсъждано между министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи и министъра на външните работи на България Николай Милков“, се казва в съобщението на македонското МВнР.

От Външното ведомство в Скопие подчертаха още, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на РСМ, свързан с преговорите за присъединяване в Европейския съюз.

„Очаква се парламентът на страната да вземе такова решение, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония, представени в парламента, и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България“, се казва в официалната позиция на външното министерство в Скопие, цитирана от БТА.


„Дори окупаторите не отправят подобни искания“

Междувременно днес коментари по темата направи и президентът на РСМ Стево Пендаровски, който определи желанието на официална София за консултация в процеса по конституционни промени като скандална намеса във вътрешнополитическите работи на страната.

Такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21 век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място.

Стево Пендаровски, президент на РСМ

Nikolay Milkov Facebook MFA Bulgaria Външният ни министър Николай Милков. Снимка: МВнР


Външно: Няма да приемем различен статут на българите от този на останалите народи в РСМ

Помолен да коментира изказването на Пендаровски, на редовния брифинг на МВнР днес министър Милков посочи, че за страната ни от единствена важност е да се осигурят равни права на българския народ с останалите народи в РСМ.

България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, който да е по какъвто и да било начин различен от този на всяка една от останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония.

Николай Милков, външен министър на България

По думите на Милков вписването на българите в Конституцията на РСМ и ангажиментът на Скопие да предприеме мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българите, са разписани в протокола на второто заседание на съвместната междуправителствена комисия, който е подписан на 17 юли 2022 г.

„Успешното приключване на такъв процес би довело до издигането на двустранните отношения на качествено ново ниво и би дало позитивен тласък на усилията на Република Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз“, коментира още той, но добави, че процесът на промяна на Конституцията е вътрешен въпрос на РСМ.

„Това е вътрешен процес и въпрос на нашата съседка. Проблемът е, че сигналите, които идват от различни посоки не са еднозначни. Съществуват редица признаци и действия, които могат да бъдат окачествени като опити за вдигане на напрежението, което би стеснило възможността за диалог и спокойна среда, в която да се извършат тези конституционни промени. Въпросът без друго е сложен. Не мисля, че изказвания от този тип водят до успокоение на ситуацията. Не знам какво точно цели се преследват, но именно поради противоречивостта на процеса, поради вътрешното противопоставяне на управляващи и опозиция по тези теми, България е съвсем естествено да следи със засилен интерес тази тема и да сме наясно в каква посока се развива“, каза още Милков.