Европа

Полски журналист: Визитата на Зеленски има за цел да покаже колко близки са Полша и Украйна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Целта на тази визита е да бъдат подсилени всичките пиар усилия от страна на Украйна и държавите, които я подкрепят. Това трябва да бъде разгледано като най-фундаменталния елемент. Това не е първата визита – може би пета или шеста вече. Те не се различават по качество по никакъв начин една от друга, повтарят и преповтарят една и съща тема – колко сме близки, колко Полша досега е помогнала на Украйна, как Полша е един от най-важните лобисти за Украйна.“

Така Боян Станиславски, полски журналист от български произход, коментира в ефира на Euronews Bulgaria посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава.

 

Единственото, което ми прави впечатление е, че с всяка една визита, в американските медии най-вече, излизат едни коментари, които се подават по много внимателен начин, но все пак са отбелязани: че може би е добре полските власти, украинските власти, а и т. нар. международна общност да започнат да разсъждават дали Полша и Украйна, или остатъчна Украйна след като приключат военните действия, не би трябвало да създадат нещо като цялостен организъм. И това е нещо, което дори тук, в Полша, макар и много внимателно, започва да пробива като тема за коментари.

И към момента тези коментари са доста негативни – тълкуват се като някакви абсолютни измишльотини или може би дори насаждани от руската пропаганда, посочва Станиславски.

„Но ако погледнем това, което се подава от руските медии като теми за дискусия към руската или рускоговорящата аудитория, там ще видим как седи Наришкин, който е шефа на руското разузнаване. Той много откровено, много силно отбеляза в един от коментарите си тази седмица как според него и според руското разузнаване полските власти имали такава готовност – да навлязат в Западна Украйна, в няколко от провинциите там, и реално, по неговите думи, „да я окупират“. Или ако приемем западната гледна точка – по-скоро „да ги спасят“, допълни журналистът.

 

Цялото интервю вижте във видеото.