Европа

Полша обеща на Зеленски всичките си МиГ-29

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Във Варшава полският президент Анджей Дуда посрещна не само тържествено, но и топло - с прегръдка - украинския държавен глава.

Володимир Зеленски благодари за “историческата” помощ на своя съюзник, който от началото на войната предостави жизненоважно оръжие на Киев и прие милиони украински бежанци.

 

Искам да ви благодаря, че ни помагате, че сте наши силни съседи и не ни позволявате да се разпаднем.  Украинският народ е силен и искам да им благодаря. Ние сме тук, във Варшава, но в окопите на Бахмут, Маринка, Авдийвка са нашите силни бойци, мъже и жени, много силни хора, които, за съжаление, заради Русия губим всеки ден. Благодаря ви за силния отбранителен пакет, който ще укрепи нашите бойци и ще защити живота им, тъй като те рискуват живота си в името не само на Украйна, но и на бъдещето на вашите деца и на Европа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Полша е готова да изпрати всички свои 28 изтребителя МиГ-29 на Украйна "в бъдеще, ако е необходимо", като вече е обещала 14. 

 

Четири МиГ-29 от нашите останали ресурси, с които разполагаме на склад, бяха предадени през последния месец на Въоръжените сили на Украйна. Четири допълнителни МиГ-а се предоставят допълнително, така че те стават осем. Готови сме - днес говорих за това с президента - да предадем още шест. 

Анджей Дуда, президент на Полша

Дуда награди Зеленски с най-високото държавно отличие - Орденът на белия орел. След началото на войната украинският президент рядко е пътувал извън страната, а посещенията му винаги са били до най-силните и изявени съюзници на Киев. Визитата този път е малко по-различна, защото беше обявена предварително, а Зеленски беше придружен от съпругата си - Олена.