Свят

Димитър Бечев: България може да не дава директно муниции на Украйна, но да попълва запасите на Полша

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Констатациите в доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека у нас не са от вчера и тази година просто повтарят това, което са казали през времето. Единственото ново е, че последните години има готовност да се използват санкции спрямо лица в България, които са уличени в корупция. Тези констатации имат и политическо значение, защото водят и до последици.“

Това каза в предаването „Добро утро, Европа“ проф. Димитър Бечев – специалист по международни отношения, преподавател в Оксфорд.

По думите му, въпреки прогреса през последните години, по ключовите въпроси, като този за статута на главния прокурор, все още няма необходимия напредък.

„Въпросът е какво различните партии разбират като реформа, трябва да се намери формулата за политическо управление, което до доведе до промени. Решаващи са изборите за местна власт през есента, защото общините контролират голям финансов ресурс“, смята Бечев.

По думите му от една страна страните от ЕС ще изпращат муниции на украинската армия, но от друга те трябва да попълнят тези запаси, които дават на Украйна.

Така например България може да не дава оръжия на Украйна, но да помага например на Полша да попълни резерва си или на друга европейска държава, коментира Бечев.

От една страна държави ще изпращат муниции на украинската армия, но от друга страна тези липси или отбранителните нужди на отделните страни членки трябва да се допълват, тоест като Полша изпрати 100 единици на Украйна, някой трябва да помогне на Полша да попълни това, което липсва в запасите ѝ.

„Не бих се учудил България формално да не изпраща на Украйна муниции, но да подпомага други страни, които пращат на Украйна“, допълни Бечев.

„Важно е да отбележим въпреки, че Си Дзинпин се срещна с Владимир Путин в Москва, Киев продължава активна комуникация с Китай“, отбеляза специалистът по международни отношения.

По думите му някоя страна ще тръгне да арестува Путин. „Не мисля, че и ще се използва ядрено оръжие. Поне за Владимир Путин целта е ескалация, то има други оръжия да се постигне. Това ще е ход на отчаяние, ако се стигне дотам“, каза още Бечев.

Целия разговор вижте във видеото.