Политика

Служебната власт внася проектобюджет до края на април, ако няма редовно правителство

От Euronews България Euronews България

Министерството на финансите подготвя проекта на закона за държавния бюджет за 2023 г., който Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание до края на април, съобщи в началото на днешното правителствено заседание премиерът Гълъб Донев. По думите му, „в случай, че в този момент преговорите за съставяне на редовно правителство все още продължават, служебното правителство ще изпълни и тази своя отговорност“.

„Освен това, след конституирането на 49-ото НС ще внесем на вниманието на народните представители редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите, социално-икономическите проблеми на хората", посочи още служебният премиер. Сред тях са и законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Донев отчете, че въпреки трудностите, пред които управляващите са били изправени, „включително и заради прибързани и необмислени промени в изборното законодателство, отново се справихме с нашата част от отговорността за подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори“.

Според министър-председателя след вота „живеем отново между две хипотези – ще има или няма да има редовно правителство“.

„Докато се изясни кое от двете има политически живот, България има действащо, макар и служебно, правителство", каза той.

След 8 месеца мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци, тълкувания и предположения, а с решения, понякога трудни, и с поемане на отговорност за тях", посочи Донев.