Политика

Мирослав Иванов ще изпълнява длъжността председател на Народното събрание

От Euronews България Euronews България
Minchev Miroslav БГНЕС

По правилник заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов (ПП) ще изпълнява длъжността председател на Народното събрание до избора на нов. 

Управляващи и опозиция не постигнаха съгласие кога ще започне процедурата по избор на нов председател на НС, след като мнозинството отстрани Никола Минчев от поста.

На проведения извънреден Председателски съвет на НС, ГЕРБ и ДПС са настояли изборът на нов председател на парламента да стане в най-кратки срокове, съобщава БНР.

"Ние предлагаме днес да бъдат внесени процедурните правила така, както го изисква правилника, и без да мина дебат в пленарна зала помежду си да се споразумеем В утрешния ден първа точка да бъде избор на председател на българския парламент", обясни председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Искането им е засега не е било прието от представителите на управляващите формации и по-късно днес отново ще бъде свикан лидерски съвет.

Според правилника до избора на нов председател временно изпълняващ длъжността ще е зам.-председателят, представител на най-голямата група в парламента.

 

В случая това е Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната"

Тъкмо той трябва да насрочи и кога ще се проведе дебатът по внесения вот на недоверие. Най-късно това може да стане в сряда - 22 юни, но по негова преценка може да бъде свикано извънредно заседание и във вторник.

Гласуването е 24 часа след приключване на дебата.Пак според правилника нов председател трябва да бъде избран до 2 седмици. Всяка парламентарна група има право да излъчи свой кандидат.

Засега различните формации твърдят, че не са обсъждали имена. От ИТН, които инициираха отстраняването на Никола Минчев, не потвърждават, но и не отричат, че ще номинират отново Ива Митева, която ръководеше предишните два кратко просъществували парламенти. /БГНЕС