Общество

"Лев инс" постави условие на Mediapool, за да преосмисли иска си от 1 млн. лв.

От Euronews България Euronews България
Stoyana Georgieva Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool, снимка: БГНЕС

"Лев инс" ще преосмисли съдебния си иска срещу електронното издание Mediapool в размер на 1 млн. лв., само ако то "се ангажира да обедини усилията на българските и международните журналистически общности" в посока отразяването на "истината" по казуса "Зелена карта". Това се посочва в писмо на изпълнителния директор на компанията Павел Димитров до главния редактор на Стояна Георгиева по повод отправена към нея и към адвоката на медията Александър Кашъмов покана за среща за изясняване на позициите на двете страни.

А истината, според "Лев инс", минава през "признаването на съществуващата корупционна схема, която включва измами и действия на лица, заемащи висши държавни длъжности", пише още изданието. Като пример за "подкрепа" на тази корупционна схема се посочвало в писмото предложението на финансовия министър (Росица Велкова, б. р.) от декември 2022 г. за допълнение на Кодекса за застраховането.

Застрахователната компания заведе рекордния иск от 1 млн. лв. заради публикация от 27 септември м. г., в която се цитира изказване на министър Росица Велкова от правителствена стенограма за водени преговори с "Лев инс" за мерки за намаляване на "задълженията" на застрахователната компания към националното бюро "Зелена карта".

В писмото на "Лев инс" до Mediapool не се коментира дали застрахователната компания, която е лидер на пазара на "Гражданска отговорност" у нас, е имала или не е имала задължения към системата "Зелена карта", пише в днешната статия.

Според "Лев инс" сърцевината на проблема със "Зелена карта" е "една огромна корупционна схема, реализирана и с участието на чуждестранни кореспонденти, и с подкрепата на лица, заемащи висши държавни позиции". В тази връзка се съобщава, че от "проведени разследвания" е установено, че в периода 2018 – 2022 г. чрез банковата гаранция на националното бюро "Зелена карта" (НББАЗ) са изплатени 22 млн. лв., които според компанията са "отклонени от законната им посока".

Сумите са изплатени за "пострадали" лица без доказателства за извършени реални плащания или са усвоени за "мними пострадали". Огромни суми са изплащани на основание на "неистински документи", хиляди са случаите на "изфабрикувани пътно-транспортни произшествия" и вече пета година няма платежни документи за въпросните 22 млн. лв., твърди "Лев инс".

"Имайки предвид горещата ситуация в региона и военния конфликт в съседна Украйна, възникват сериозни опасения, че тези трудно проследими пари могат да служат за финансиране на мафиотски организации и престъпна дейност, включително търговия с оръжия и тероризъм", изтъква Пламен Димитров.

През годините е съобщавано публично, че за проблема, посочен от "Лев инс", са сезирани българската, италианската и европейската прокуратура, но до момента резултати не са обявявани. На сайта на компанията не е публикувана официална информация с конкретни данни къде са водени или се водят разследвания, има ли приключили и с какъв резултат.

Българската прокуратура също не е съобщавала нищо по въпроса.