Общество

Кампания набира средства в помощ на Mediapool срещу „Лев Инс“

От Euronews България Euronews България
Mediapool Pic

Асоциацията на европейските журналисти в България започна кампания за набиране на средства, за да може Mediapool.bg да покрие разноските по съдебния процес за 1 милион лева, който застрахователна компания “Лев Инс” заведе срещу електронното издание.

Рекордният размер на иска влече със себе си огромни съдебни разноски, които са непосилни за бюджета на една сравнително малка независима медия. Ето защо АЕЖ призовава всички, за които свободата на медиите е важна, да се включат с дарение“, обявиха от неправителствената организация.

По първоначални оценки правните разноски ще възлизат на 40 000 лева, или 4% от размера на иска.
„АЕЖ ще преведе всички постъпили дарения на Mediapool. В случай че остане неизползвана сума, тя ще постави началото на фонд за правна помощ за медии и журналисти, които са обект на т. нар. дела „шамари“ – известни като SLAPP.

От организацията припомнят, че „Лев Инс“ заведе делото заради информационна статия, в която е цитирана официална стенограма с изказване на министъра на финансите. АЕЖ вече призова „Лев Инс“ да оттегли иска си.

Характерното за тези дела е, че те не целят защитата на легитимен интерес. Целта не е ищецът да защити доброто си име или да бъде компенсиран за нанесена му щета от неправомерни действия, а да се накара медия, журналист или активист да замълчи. Подобни процеси имат смразяващ ефект върху цялата обществена среда“, завършва призивът на АЕЖ.

Желаещите да помогнат на Mediapool могат да го направят на следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Правна помощ за Mediapool