Политика

Служебният кабинет ударно готви рокади в посолствата ни зад граница

От Euronews България Euronews България
MS BGNES Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет е подготвил нова порция рокади на дипломати в 9 мисии зад граница. Това става ясно от проектопредложенията, които са публикувани на сайта на Министерски съвет в отдел правна информация към президента Румен Радев, който трябва да ги назначи. Става въпрос за смяна на посланиците в Израел, Ливан, Йордания, Германия, Индия, Виетнам, Ирландия, Швеция и Хърватия.

Мотивът за смени е заради изтичащите мандати на дипломатите.
Сегашният посланик в Израел - Румяна Бъчварова, която беше началник на кабинета на Бойко Борисов, както и външен министър, ще отстъпи поста на Славена Гергова. Тя сега оглавява Генерална дирекция „Европейски въпроси“ във външно министерство, била е посланик в Тунис.
Бившият евродепутат от ДПС Метин Казак ще стане посланик в Йордания на мястото на Димитър Михайлов.

Ясен Томов е предложен да оглави дипломатическата мисия в Ливан.

В Германия настоящият ни посланик Елена Шекерлетова ще бъде заменена с Григор Порожанов, който беше посланик в Китай.
Посолството на България в Индия е предложен да ръководи Николай Янков, който също скоро беше посланик - в Азербайджан.

За Виетнам ще замине Павлин Тодоров, на мястото на Маринела Петкова. А в Ирландия посланик ще бъде Ваня Чавдарова Андреева – Малакова, която ще заеме мястото на Гергана Караджова.
За Хърватия е предложена Ива Крулева, която ще замени Генка Георгиева.
В Швеция ще бъде освободен Иван Павлов, а на негово място ще работи Светлана Сашова Стойчева – Етрополски.

Още смени

В края на миналата седмица служебната власт изготви други предложения към президента Радев за смени в дипломатическите ни мисии. Според тях настоящият външен министър Николай Милков ще бъде назначен за постоянен представител на България в НАТО. Предлага се Милков първо да бъде освободен от длъжността на извънреден и постоянен посланик във Франция и Монако и след това да получи поста в НАТО.

България няма постоянен представител в НАТО от около година. Тогавашният ни представител Драгомир Заков спешно се върна в страната, след като прие предложението на тогавашния премиер Кирил Петков да стане военен министър.

От системата за правна информация на правителството стана ясно още, че са подготвени рокади и за Молдова, Словения, Норвегия и Ватикана.